Imádom, hogy a szülinapom pont az eperszezon idejére esik, mert nem kérdés, hogy milyen tortát készítsek. :)
Ez már nálunk hagyomány, hogy a szülinapi tortámat mindig magamnak készítem el.Anya már meg sem próbálkozik az igényimnek megfelelő cukrászdát keresni, mert itt Szolnokon lehetetlen.
Az idei szülinapom kicsit más mint a többi, mert ezzel együtt ünneplem az 1. vegán szülinapomat. Egy év már elég viszonyítási alap ahhoz, hogy meg tudja az ember állapítani az adott dologról, hogy jó-e neki. Én minden bizonyossággal jelentem ki, hogy vegán lettem ez volt életem eddigi legjobb döntése.Jót teszek ezzel a Földnek, az állatoknak és ami a legfontosabb sosem éreztem magam ilyen energikusnak és egészségesnek. Nem utolsó sorban szépen 'csendben' lekúszott róla 6 kg is.
Úgyhogy a tortakészítés még az előző éveknél is bonyolultabb volt, nem csak, hogy cukor-, glutén-, laktóz mentesség mellett az ideinek már tojás és zsírmentesnek is kellett lennie.
Imádok recepteket olvasni, nézni vagy csak hallgatni, de soha nem az arányok vagy a pontos dkg ragad meg. Én minden receptből próbálom a fortélyt kinézni. Sohasem főzök receptből. Sokszor próbálkoztam már, hogy kiméregettem az alapanyagokat dekára pontosan, de szerintem fölösleges időpocséklás a méregetés, érezni kell.
Ez a recept is érzésre született és most érzésre próbálom az arányokat is felidézni, :D
Még nem adtam neki nevet, de legyen vaníliás 'túró' krémes epertorta.(nem valami egyedi,na nembaj hátha megszáll az ihlet. muhaha xd)
Piskóta hozzávalói:
-20 dkg zabliszt
-2 ek negyedannyi édesítő
-csipet só
-1 tk foszfátmentes sütőpor
-kb. 1 dl növényi tej (én kókusztejet használtam)
-1 chia tojás (1 ek chia mag,3 ek vízzel elkeverve)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Először elkészítjük a chia tojást, mert ezt pár percig állni hagyjuk. Amíg ez pihen elkészítjük a piskóta többi részét.
A növényi tejen kívül mindent egy tálba öntünk és elkeverünk. Hozzáadjuk a chia tojásunkat, apránként adagolva kevergetés mellett a növényi tejet. Sűrű piskóta állagot kell, hogy kapjunk. Ha túl száraz vagy túl nedves a tészta akkor a növényi tejjel variáljunk.
Én szilikonos tortaformát használtam így megspóroltam a kizsírozást, de ha nincs ilyen sütőformánk akkor se essünk kétségbe, vékonyan kenjünk ki egy formát kókuszolajjal.
Kb. 25 percig süssük amíg arany barna nem lesz a teteje, majd vegyük ki a formából és egy rácson hagyjuk kihűlni. Amíg a piskótán hűl addig készítsük el a krémet.
Krém hozzávalói:
-300 g natúr tofu
-1 csomag vaníliás pudingpor
-4 dl növényi tej
-4 ek negyedannyi édesítő
Elkészítés:
A növényi tejet keverjük el az édesítővel és a pudingporral, majd főzzük meg.
A tofut botmixer vagy turmixgép segítségével turmixoljuk krémesre. (ez így jó értelmes :D)
Majd a két krémet keverjük el.
Én ketté vágtam a piskóta lapomat, mert szépen feljött, Majd megtöltöttem a krémmel.
Egy éjszakát hagytam állni a hűtőbe, majd eperrel áfonyával és gránátalmával díszítettem, de természetesen bármilyen szezonális gyümölcs illik hozzá.
A siker garantált, mert még a nem vegánok is dicsérték.
Jó étvágyat!