Vegan for life

Vegan for life

Szülinapi torta tőlem magamnak

2017. május 16. - livinemes

18443363_415816868790349_2116054305688518656_n.jpg_640x640

Imádom, hogy a szülinapom pont az eperszezon idejére esik, mert nem kérdés, hogy milyen tortát készítsek. :)

Ez már nálunk hagyomány, hogy a szülinapi tortámat mindig magamnak készítem el.Anya már meg sem próbálkozik az igényimnek megfelelő cukrászdát keresni, mert itt Szolnokon lehetetlen.

Az idei szülinapom kicsit más mint a többi, mert ezzel együtt ünneplem az 1. vegán szülinapomat. Egy év már elég viszonyítási alap ahhoz, hogy meg tudja az ember állapítani az adott dologról, hogy jó-e neki. Én minden bizonyossággal jelentem ki, hogy vegán lettem ez volt életem eddigi legjobb döntése.Jót teszek ezzel a Földnek, az állatoknak és ami a legfontosabb sosem éreztem magam ilyen energikusnak és egészségesnek. Nem utolsó sorban szépen 'csendben' lekúszott róla 6 kg is.

Úgyhogy a tortakészítés még az előző éveknél is bonyolultabb volt, nem csak, hogy cukor-, glutén-, laktóz mentesség mellett az ideinek már tojás és zsírmentesnek is kellett lennie.

Imádok recepteket olvasni, nézni vagy csak hallgatni, de soha nem az arányok vagy a pontos dkg ragad meg. Én minden receptből próbálom a fortélyt kinézni. Sohasem főzök receptből. Sokszor próbálkoztam már, hogy kiméregettem az alapanyagokat dekára pontosan, de szerintem fölösleges időpocséklás a méregetés, érezni kell.

Ez a recept is érzésre született és most érzésre próbálom az arányokat is felidézni, :D

Még nem adtam neki nevet, de legyen vaníliás 'túró' krémes epertorta.(nem valami egyedi,na nembaj hátha megszáll az ihlet. muhaha xd)

Piskóta hozzávalói:

-20 dkg zabliszt

-2 ek negyedannyi édesítő

-csipet só

-1 tk foszfátmentes sütőpor

-kb. 1 dl növényi tej (én kókusztejet használtam)

-1 chia tojás (1 ek chia mag,3 ek vízzel elkeverve)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Először elkészítjük a chia tojást, mert ezt pár percig állni hagyjuk. Amíg ez pihen elkészítjük a piskóta többi részét.

A növényi tejen kívül mindent egy tálba öntünk és elkeverünk. Hozzáadjuk a chia tojásunkat, apránként adagolva kevergetés mellett a növényi tejet. Sűrű piskóta állagot kell, hogy kapjunk. Ha túl száraz vagy túl nedves a tészta akkor a növényi tejjel variáljunk.

Én szilikonos tortaformát használtam így megspóroltam a kizsírozást, de ha nincs ilyen sütőformánk akkor se essünk kétségbe, vékonyan kenjünk ki egy formát kókuszolajjal.

Kb. 25 percig süssük amíg arany barna nem lesz a teteje, majd vegyük ki a formából és egy rácson hagyjuk kihűlni. Amíg a piskótán hűl addig készítsük el a krémet.

Krém hozzávalói:

-300 g natúr tofu

-1 csomag vaníliás pudingpor

-4 dl növényi tej

-4 ek negyedannyi édesítő

Elkészítés:

A növényi tejet keverjük el az édesítővel és a pudingporral, majd főzzük meg. 

A tofut botmixer vagy turmixgép segítségével turmixoljuk krémesre. (ez így jó értelmes :D)

Majd a két krémet keverjük el.

Én ketté vágtam a piskóta lapomat, mert szépen feljött, Majd megtöltöttem a krémmel.

Egy éjszakát hagytam állni a hűtőbe, majd eperrel áfonyával és gránátalmával díszítettem, de természetesen bármilyen szezonális gyümölcs illik hozzá.

A siker garantált, mert még a nem vegánok is dicsérték.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://livegan.blog.hu/api/trackback/id/tr6412509269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása