Én mindig nyitott vagyok az újdonságokra. Mindig is szemeztem ezzel a furcsa növénnyel, ami a hazai konyhába nem igazán lopta be magát a szívekbe. Szerintem az emberek nagy hányada nem is ismeri a rebarbarát. Most a Lidl-ben extra akciós volt (200 ft-500g) és úgy voltam vele, ha nem is finom, akkor is egy próbát megér. De nálam olyan nem nagyon van, hogy valami rosszul sikerülés ki kell, hogy dobjam, mert egy kis konyhamalac mindig eltünteti azokat a kajákat is, ami nem 10/10.
Egy kis után járással, mint kiderült ez egy zöldség. És elvileg hashajtó hatású.(majd kiderül, egy kis tisztítás sose rossz, haha :D)
Nézegettem, hogy ki mit alkot ezekből a félméteres szárakból. Legtöbben valamilyen sütit, általában pitét, de vannak, akik kompótot, lekvárt készítenek belőle. Én ismerkedésképp választottam ezt a rebarbarás almás pitét, ami nemhogy cukor, glutén, de még hozzáadott zsiradék mentes is. A tésztával csak annyi a baj, hogy aki nem szeret bíbelődni a nehezen kezelhető tésztákkal az ne ezt a receptet használja az alapnak. Folyamatosan dolgozok a tökéletesítésén.
Aki szereti az édes savanykás ízeket az nagyon szeretni fogja ezt a receptet, mert ez pont olyan.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg zabliszt
- 10 dkg rizsliszt
- 5 dkg kókuszreszelék (ha már zsírt nem rakunk bele ez amolyan állagjavítás érdekében)
- 1 ek chiamag
- 3 ek víz
- 15 dkg datolya + víz az áztatáshoz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 g rebarbara
- 4 közepes alma
- 2 ek negyedannyi édesítő
- fél csomag vaníliás pudingpor
- csipet fahéj
A tészta elkészítése:
0. Előző este áztassuk be meleg vízbe a datolyát.
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A chia magot kávédarálóval daráljuk le, keverjük össze a 3 ek vízzel és hagyjuk állni.
3. A két féle lisztet és a kókuszreszeléket keverjük össze.
4. A datolyát turmixoljuk krémesre egy kis áztató vízzel.
5. A chia magos trutyit (bocsánat nem hagyhattam ki :DD) keverjük össze a datolyával.
6. Majd a nedves és száraz hozzávalókat gyúrjuk össze. Ha túl száraz adjunk hozzá vizet, ha túl nedves, akkor pedig egy kis zablisztet.
7. A tészta 2/3-át nyomkodjuk egy szilikonos sütőforma aljára, a másik 1/3 részből a rácsot fogjuk elkészíteni.
8. Süssük elő a tésztát kb. 15 percig, amíg el nem kezd pirulni a tésztánk széle.
A töltelék elkészítése:
1. A rebarbarát és az almát megpucoljuk, majd a felszeleteljük.
2. Rászórjuk az édesítőt, a pudingot és a fahéjat és jól elkeverjük.
Kicsit féltem, hogy nyersen kell beletenni a rebarbarát a sütibe és nyers marad, de nem kellett volna,mert nagyon finom krémesre párolódott.
3. A tölteléket ráöntjük a tésztánkra, majd elkészítjük a rácsokat és a fonást. Erre én is videót használtam segítségül. Íme ahogyan kellett volna :D
https://www.youtube.com/watch?v=ZQCCcoh8qNs
https://www.youtube.com/watch?v=HgT1RYkjDOI
Ezekkel a recikkel ne foglalkozzatok csak szemléltető eszköz.
4. Majd, visszaküldjük ezt a csodás kompozíciót átalakulni a sütőbe kb. 30 percre, de függ a sütőtől, úgyhogy figyeljétek. Akkor van kész, ha arany barnára pirult a teteje.
5. FONTOS FELADAT, bármennyire is nehéz lesz nem beleenni, leenni a szélét de, várjátok meg míg kihűlt, sőt ha egy egész éjszakát pihen bepuhul a tészta is.
Jó étvágyat, sok szeretettel Nektek <3