Nem igazán rajongok a Húsvétért. Én ezt amolyan kötelező körök lefutásának tartom. A Húsvét szó hallatán mindig az jut eszembe, hogy nem szabad előtte hajat mosni, mert úgyis olyan leszek, mint aki most szabadult a parfümös boltból, ahol minden félét magára fújkált. Oké-oké összejön a család, eszik, iszik mindenki kipukkanásig és tovább. Amúgy is miért kell ahhoz ünnep, hogy összejöjjön a család?! De szerintem a mai ember tudatában már nem úgy él, mint a régi hagyomány szerint. Szerintem az emberek 99%-a nem böjtöl előtte. Pedig elvégre ezért lenne értelme a sonka és tojás zabálásnak. Azok, akik meg igen, azok meg úgy alapból egész évbe nem esznek ilyeneket. :D De hát adjuk az ünnep hangulatának, egy klasszikussal, a fonott kaláccsal.
Imádok kelt tésztát készíteni, olyan jó látni, ahogy „életre kel” a tészta. Szerencsére mindig sikerül, sokaknak mumus, pedig csak pár dologra kell odafigyelni.
A natúr fonott kalács házi lekvárral vagy mogyoró vajjal a legfinomabb, de mivel ezt most vendégségbe készítettem, és egy kerti partynál nehéz megoldani a kenést (haha), így született meg ez a felturbózott csokis-narancsos,diós zebra kalács.
Hozzávalók a világos tésztához:
-125 ml növényi tej
-1 dkg friss élesztő
-1 tk cukor
-25 dkg liszt
-30 g kókuszolaj
-30 g növényi margarin
-30 g porcukor
-csipet só
-egy marék dió
Hozzávalók a kakaós tésztához:
-125 ml növényi tej
-1 dkg friss élesztő
-1 tk cukor
-20 dkg liszt
-5 dkg holland kakaópor
-30 g kókuszolaj
-30 g növényi margarin
-30 g porcukor
-csipet só
-egy bio narancs reszelt héja
-egy marék vegán csoki
Elkészítés:
1.A növényi tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és a cukorral jól elkeverjük. Ezt állni hagyjuk kb.5 percig, amíg el nem indul.
2.Addig elkeverjük a száraz hozzávalókat. A lisztet, a porcukrot és a sót. Összemelegítjük a kókuszolajat és a margarint.
3.Beleöntjük a lisztes keverékbe az élesztős mutyit és a zsiradékokat.
4.Aki már készített kelt tésztát az tudja, hogy melós. Kb.8-10 percig dagasztjuk, nyomkodjuk, maszírozzuk - ki hogy hívja. Ha már elég levegő és ruganyos a tésztánk akkor letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen kb. 1,5-2 órán keresztül kelesztjük.
5.Keleszés után belegyúrjuk a diót a világos tésztába, a csokit és a narancshéjat pedig a kakaós tésztába, majd mindkettőt elfelezzük és kis hurkákat gyúrunk belőlük. Ez olyan, mint amikor oviba gyurmából csigát csináltunk.
A fonás videóját én is youtube-ról néztem:
https://www.youtube.com/watch?v=8j1jk2xwocM
Ha a fonás is elég fancy lett akkor még hagyjuk visszakelni kb. 30 percet. Majd olvasztott margarinnal megkenegetjük és mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe 30-40 percre. Akkor van kész amikor a világos tészta szép aranybarna.
Jó étvágyat és Boldog nyuszit!