Vegan for life

Vegan for life

Zebra kalács

2017. április 17. - livinemes

17882952_305570216541302_3194696760387698688_n.jpg_640x640

Nem igazán rajongok a Húsvétért. Én ezt amolyan kötelező körök lefutásának tartom. A Húsvét szó hallatán mindig az jut eszembe, hogy nem szabad előtte hajat mosni, mert úgyis olyan leszek, mint aki most szabadult a parfümös boltból, ahol minden félét magára fújkált. Oké-oké összejön a család, eszik, iszik mindenki kipukkanásig és tovább. Amúgy is miért kell ahhoz ünnep, hogy összejöjjön a család?! De szerintem a mai ember tudatában már nem úgy él, mint a régi hagyomány szerint. Szerintem az emberek 99%-a nem böjtöl előtte. Pedig elvégre ezért lenne értelme a sonka és tojás zabálásnak. Azok, akik meg igen, azok meg úgy alapból egész évbe nem esznek ilyeneket. :D De hát adjuk az ünnep hangulatának, egy klasszikussal, a fonott kaláccsal.

Imádok kelt tésztát készíteni, olyan jó látni, ahogy „életre kel” a tészta. Szerencsére mindig sikerül, sokaknak mumus, pedig csak pár dologra kell odafigyelni.

A natúr fonott kalács házi lekvárral vagy mogyoró vajjal a legfinomabb, de mivel ezt most vendégségbe készítettem, és egy kerti partynál nehéz megoldani a kenést (haha), így született meg ez a felturbózott csokis-narancsos,diós zebra kalács.

Hozzávalók a világos tésztához:

-125 ml növényi tej

-1 dkg friss élesztő

-1 tk cukor

-25 dkg liszt

-30 g kókuszolaj

-30 g növényi margarin

-30 g porcukor

-csipet só

-egy marék dió

Hozzávalók a kakaós tésztához:

-125 ml növényi tej

-1 dkg friss élesztő

-1 tk cukor

-20 dkg liszt

-5 dkg holland kakaópor

-30 g kókuszolaj

-30 g növényi margarin

-30 g porcukor

-csipet só

-egy bio narancs reszelt héja

-egy marék vegán csoki

Elkészítés:

1.A növényi tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és a cukorral jól elkeverjük. Ezt állni hagyjuk kb.5 percig, amíg el nem indul.

2.Addig elkeverjük a száraz hozzávalókat. A lisztet, a porcukrot és a sót. Összemelegítjük a kókuszolajat és a margarint.

3.Beleöntjük a lisztes keverékbe az élesztős mutyit és a zsiradékokat.

4.Aki már készített kelt tésztát az tudja, hogy melós. Kb.8-10 percig dagasztjuk, nyomkodjuk, maszírozzuk - ki hogy hívja. Ha már elég levegő és ruganyos a tésztánk akkor letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen kb. 1,5-2 órán keresztül kelesztjük.

5.Keleszés után belegyúrjuk a diót a világos tésztába, a csokit és a narancshéjat pedig a kakaós tésztába, majd mindkettőt elfelezzük és kis hurkákat gyúrunk belőlük. Ez olyan, mint amikor oviba gyurmából csigát csináltunk.

A fonás videóját én is youtube-ról néztem:

https://www.youtube.com/watch?v=8j1jk2xwocM

Ha a fonás is elég fancy lett akkor még hagyjuk visszakelni kb. 30 percet. Majd olvasztott margarinnal megkenegetjük és mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe 30-40 percre. Akkor van kész amikor a világos tészta szép aranybarna.

 

Jó étvágyat és Boldog nyuszit!

A bejegyzés trackback címe:

https://livegan.blog.hu/api/trackback/id/tr6012432995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása